Video och rörlig bild i sociala medier

Video och rörligt material är idag en självklarhet i sociala medier. Det finns helt videobaserade tjänster så som YouTube och Vimeo. Men även de andra stora sociala medietjänsterna så som Facebook och Instagram lägger stort fokus på video och livesändningar. Det är mycket lättare att skapa intresse och engagemang, samt få räckvidd, med video jämfört med annat material i sociala medier.

Här kommer några enkla tips på hur du skapar bra filmer och rörligt material till sociala medier.

Välj kanal(-er) först

Börja med att fundera på vilken eller vilka kanaler du ska publicera din film i. Samma format och längd funkar inte i alla kanaler. Det kan vara att du t.ex. behöver göra olika filmer på t.ex. Facebook respektive YouTube för att få fram ditt budskap . Läs mer i tipsen nedan om de olika kanalerna.

Texta alltid filmerna

Väldigt få personer har ljudet på när de scrollar igenom sociala medier idag (med undantag för YouTube). Man sitter kanske på bussen, tåget, fiket eller i soffan hemma med familjen. Det är för meckigt att ta fram hörlurar för en kort filmsnutt, och man vill inte störa omgivningen genom att sätta på ljudet. Texta därför alltid filmen så att budskapet når fram även utan ljud. Att texta filmen är även att föredra ur ett tillgänglighetsperspektiv.

Att tänka på när du textar

  1. Tänk på kontraster. Vit mot svart platta är nog enklast att läsa. Tänk dig för innan du använder gul, röd, lila eller blå text, det blir oftast svårläst.
  2. Undvik för mycket text i filmen. En bra riktlinje är sex ord per bildsekvens.
  3. Ha inte för många typsnitt i en film. Max två!
  4. Texten ska kunna läsas på mobilen, så använd inte för liten text.

För Facebook och YouTube kan du lägga in separata textfiler. Men om du vill texta direkt in i filmen kan du använda verktyg som t.ex. Aegisub.

Satsa på korta filmer

Ska du göra en film för Facebook, Instagram eller Twitter så ska den helst inte vara längre än 30 sekunder. Möjligen kan du drista dig mot 1 min gränsen, men inte längre. För YouTube går det däremot bra med filmer som är längre.

Lägg krutet på de första 3 sekunderna i filmen. Det är så lång tid du har på dig att fånga tittaren innan hen eventuellt scrollar vidare. Det innebär att du ska ha med ditt viktigaste budskap först i filmen. Vänd på tidigare dramaturgi där man brukade ha en uppbyggnad till en slutkläm med det viktigaste på slutet av filmen.

Formatet är avgörande

För t.ex. YouTube och Twitter fungerar fortfarande liggande format för filmer bäst. Men om du ska publicera på Snapchat eller Instagram stories så är det stående format som gäller. Och ska du publicera på Facebook eller Instagram är 1:1 formatet bäst, dvs. fyrkantigt. Det är det mest lättillgängliga i ett snabbt flöde på en mobilskärm.

Filma själv

Idag är det enkelt att göra egna filmer med mobil och det finns gratis redigeringsprogram som t.ex.:

  • iMovie för iPhone
  • PowerDirector för Android
  • Premiere Clip för både iPhone och Android

Apparna kan du ladda ner från App Store eller Google Play.

Nedan finns några enkla tips att tänka på om du filmar själv:

  1. Våga vara personlig. Sträva inte efter perfektion, utan satsa på känsla, äkthet och personlighet. Det vinner i längden. Fråga dig själv om filmen skulle väcka en känsla hos dig och på vilket sätt.
  2. Tänk igenom dramaturgi, innehåll och vinkel. Ta bort onödig fakta och sidospår, håll istället en tydlig röd tråd.
  3. Ska du filma dig själv eller någon? Filma gärna ute eller ställ dig nära ett fönster så du får dagsljus (med ansiktet mot fönstret). Undvik gula glödlampor och kontorslampor. Dåligt ljus försämrar kvaliteten på filmen.
  4. Tänk på bakgrunden. Ha som regel att göra filmer ”rena”, dvs. undvik att filma där det finns många olika detaljer. Risken är annars att bakgrunden distraherar från huvudpersonen.
  5. Ska du prata i filmen? Försök ha en personlig ton och tala utan manus. Om det låter som att du pratar efter manus blir det stelt och opersonligt, och tappar ofta trovärdigheten. Gör många omtagningar tills du inte läser innantill efter manus längre, utan mer låter som om du pratar från hjärtat.
  6. Om du pratar i filmen – ha bra ljud! Se till att du inte har för mycket störande bakgrundsljud. Har du tillgång till mikrofon så använd det. Oftast går det bra att använda hörlurarna som tillhör din mobil, så länge det finns en mikrofon på dom.
  7.  Texta alltid filmen om du pratar i den.
  8. Byt vinkel med regelbundenhet. Det ger ett högre tempo i filmen och håller publiken engagerad.

Sätt ihop filmer och rörligt material

Det finns också bra och enkla appar där man kan sätta ihop egna filmer med så väl still bilder som rörliga bilder.

Animerade filmer

Det finns ett par gratis appar som man kan använda för att sätta ihop filmer, där man kan blanda stillbilder och rörliga bilder, lägga på text och musik, olika mallar, effekter och grafik m.m. Här är några exempel:

Ripl.com

Legend 

Clips

Animerade gifar

En enklare variant av rörlig bild är animerade gifar. Det är som en kort sekvens av en handling. Animerad gif är väldigt enkelt att göra idag direkt på nätet exempelvis via Giphy.

Häftiga effekter

Utöver gifar finns det också andra appar man kan ladda ner i App store eller Google Play som skapar häftiga effekter.

Ett exempel är Hyperlapse där du kan skapa en kort filmsekvens som sedan visas i hög hastighet på ett intressant och roligt sätt.

Boomerang är en annan app som visar en sekvens om och om igen. Det ser nästan ut som ett foto som rör sig.

För stop motion och timelapse kan man använda sig av LapseIt

Samtycke

Tänk på att du måste ha skriftligt samtycke från alla identifierbara personer som förekommer i ditt bild och film material. Läs mer här och hämta mallar för samtycke. 

________________________________

Läs mer

Regler för bild och film i Malmö stad

Lämna ett svar