Så bygger du upp ett nätverk

När du väl har skapat ett konto är det dags att bygga nätverk för att få spridning på dina inlägg. Relationer är grunden i nätverk inom sociala medier. Läs gärna mer under avsnittet Relationer – var rädda om varandra.

Du bygger ditt nätverk på olika sätt beroende på sociala mediekanal/tjänst. Men några saker att tänka på är:

  • att engagera ambassadörer dvs. person som har stort inflytande på sociala medier
  • att förpacka rätt – bilder, länkar och filmer är bra. Det skapar intresse och har generellt hög spridning i sociala medier
  • att använda hashtags så att de personer som är intresserade av ämnet ni skriver om hittar er. Använd gärna befintliga hashtaggar.
  • att credda och tacka. Se till att dina följares kommentarer, synpunkter och bidrag, resultatet av deras tid och ansträngning, syns. Om någon delar dina inlägg – tacka dem. Sprid gärna andras inlägg genom att till exempel dela dem på Facebook eller retweeta på Twitter.
  • att vem du följer säger något om dig, så tänk på vem du följer. Följ personer som är relevanta för din verksamhet. Det är också vanligt att de du väljer följa följer dig tillbaks.
  • att använda dig av andra redan upparbetade kanaler (webb, tidningar, affischer, reception etc) för att påtala er närvaro i sociala medier. På så sätt hittar kanske fler dit.
  • att dra nytta av Malmö stads andra verksamheters närvaro i sociala medier. Tillsammans är alla Malmö stads över hundra konto i sociala medier ett nätverk i sig. Vi drar nytta av varandras följare och potentiella spridning genom att följa varandra och dela varandras inlägg i den mån det är lämpligt.

Det är tufft i början. Tappa inte modet. Det tar tid att bygga upp ett nätverk. Och det är inte mängden följare som är styrkan – det är bättre med 100 aktiva följare än 10.000 inaktiva följare.

Relevanta inlägg och innehåll för bra spridning

För att få spridning på ett inlägg är det viktigt att förpacka rätt – inlägget ska vara attraktivt, lättillgängligt och enkelt att dela. Bilder och filmer brukar få större spridning. Men det är också viktigt att koppla rätt rubrik och text till bilden, filmen eller länken för att göra det intressant och begripligt. Motivera varför bilden, filmen eller länken är intressant!

Länkar till längre artiklar går utmärkt att publicera tillsammans med en kortare text på Facebook. Så här gör du ett snyggt och bra Facebookinlägg.

Lämna ett svar