Händelser och reels på Instagram

Händelser, eller stories som det också kallas, är bilder och korta filmklipp som försvinner efter 24 timmar. Händelser på Instagram har blivit allt mer populärt de senaste åren och många tittar mer på händelser än i själva flödet. Händelser ger dig möjligheten att berätta historier eller följa händelser som utvecklas under 24 timmar.

En av de saker som gjort händelser så populärt är möjligheten till interaktivitet. Du kan ställa frågor till dina följare, ordna omröstningar och använda dig av en massa andra roliga funktioner. Du kan exempelvis göra ett inlägg om lekplatser i Malmö och be följarna rösta på sin favorit. Eller varför inte be dem om råd i en fråga och sen visa i nästa klipp vad som händer när du följt deras råd. Delaktighet skapar engagemang!

En händelse kan vara max 15 sekunder lång, lägger du upp en som är längre än så, så bryts den efter 15 sekunder och fortsätter i nästa händelse. Det blir då ett hack i både bild och ljud, så vill du lägga upp en video som är längre än 15 sekunder, skapa en naturlig paus efter 15 sekunder. Videon ska helst vara i stående format, då fyller den upp hela skärmen.

Så gör du en händelse:

Du trycker på din profilbild där det står din händelse och finns ett litet plustecken, alternativt på plusset i menyn uppe till höger.

Bild som visar Malmö stads profil på Instagram.

Genom att swipea väljer du vad för innehåll du vill publicera. Ett inlägg, händelse, reel eller om du vill sända live.

Du swipear till händelse och kan direkt välja att trycka på avtryckaren för att ta en bild alternativt hålla inne knappen för att spela in ett videoklipp. Till vänster finns också en meny där du kan välja olika färdiga mallar. Det finns bland annat en för att bara skriva text, en för boomerang vilket innebär att du gör ett superkort klipp som sen loopar, alltså spelas om och om igen, en för att publicera som ett kollage. Det finns också en som ger dig möjligheten att ta flera bilder och lägga in efter varandra i samma händelse. Det kan vara smart om du vill berätta något med text, då behöver du inte så mycket text på varje bild. Till höger om avtryckaren finns också ett antal filter du kan lägga på din bild eller ditt videoklipp.

Skärmdump som visar Instagrams verktyg för händelser.

Så gör du en tillgänglig Instagramhändelse

Instagram reel

Reels är Instagrams svar på Tiktok. Precis som händelser, så försvinner en reel efter 24 timmar. Du kan lägga upp korta videoklipp på upp till 30 sekunder med musik, musiken väljer du i reels. Du kan antingen ladda upp en video från ditt bibliotek eller filma och redigera direkt i reels.

Det finns mängder med roliga effekter, du kan exempelvis filma i slow motion och använda olika filters. Sen väljer du om du vill publicera din video i reels och/eller flödet eller som en händelse. Publicerar du den i reels kan dina följare kommentera, gilla eller dela videon, precis som vid ett vanligt inlägg. En reel ska alltid ha en omslagsbild. Reels är en relativt ny funktion och du har därför stor chans att få spridning på dina videos.

Så gör du en reel:

Du trycker på din profilbild där det står din händelse och finns ett litet plustecken. Alternativt på plusset i menyn uppe till höger.

Bild som visar Malmö stads profil på Instagram.

Genom att swipea väljer du vad för innehåll du vill publicera. Det kan vara ett inlägg, händelse, reel eller om du vill sända live. Du väljer reel. I menyn till vänster ser du de olika funktionerna som finns. De kan du ställa in innan du börjar filma.

  • Välj ljud från Instagrams ljudbibliotek.
  • Du kan välja om din video ska vara 15 eller 30 sekunder lång.
  • Det går att snabba upp delar av videon eller köra slow motion.
  • Du kan välja bland en mängd olika filter. Allt från att förvandla dig till en seriefigur till att lägga på glitter.
  • Med hjälp av timer så slipper du hålla i kameran när du filmar.
En skärmdump som visar menyn i Instagram reels.

När du gjort de inställningar du vill ha är det dags att spela in din video. Det gör du genom att hålla inne inspelningsknappen i mitten längst ner. Har du ställt in en timer behöver du bara trycka en gång. Annars filmar du så länge du håller inne knappen. När du släpper knappen stannar inspelningen men den avslutas inte som med händelser. Du kan välja att filma flera klipp i samma video.

Skärmdump som visar Instagram reels inspelningsknapp.

När du är nöjd med din video trycker du på pilen till höger och går vidare till nästa steg. Då ser du en vy som den i händelser. Du kan välja att lägga på text, rita eller lägga på giffar eller stickers.

Instagram reels med text på.
Instagram reels med text på.

Sen skriver du din inläggstext, precis som när du publicerar i flödet, tänk på att den ska hänga ihop med eventuell text i själva videon. Sen väljer du en omslagsbild, du kan antingen välja från din video eller ladda upp en från din telefon.  Till sist väljer du om du vill publicera din reel i händelser, reels och/ eller flödet eller spara som utkast till senare.

 

Utkastet hittar du sen om du trycker på profilbilden längst ner till höger och sen på symbolen för reels.

Skärmdump som visar utkast för Instagram reels.

Lämna ett svar