Gallring och hur man tar bort kränkande inlägg

Det finns ingen tradition av gallring inom sociala medier. (Dock måste inlägg som är kränkande, brottsligt eller liknande tas bort direkt efter det att de har bevarats.) Men om du vill och tycker det är lämpligt så får du gallra information på sociala medier efter det att du utfört det periodiska uttaget (läs mer om arkivering och periodiska uttag här).

Kränkande inlägg, annonser etc.

När du ser ett inlägg på Malmö stads konto inom sociala medier som innehåller sekretess, kränkande eller annan brottslig information, ta en skärmdump direkt. Skärmdumpen ska bevaras på papper eller som PDF/A fil på en server hos Malmö stad i tio år enligt lag. Är det ett inlägg som innehåller sekretess eller är brottsligt/olagligt ska PDF:en sparas och registreras i Platina som ett ärende. Kontakta din registrator som hjälper dig med detta.

När du sparat inlägget, skriver du till medborgaren i kommentarsfältet eller i ett privat meddelande varför du har tagit bort kommentaren. Att skriva i kommentarsfältet är att föredra framför att skicka ett privat meddelande eftersom det då syns för övriga användare också som då inte behöver fundera på varför ett inlägg tagits bort.  Länka gärna till den här sidan för ytterligare information om Malmö stads kommentarsregler: https://malmo.se/Sa-arbetar-vi-med…/Kommunikation/Sociala-medier.html

Sen tar du direkt bort inlägget från det sociala mediet. Det räcker inte med att bara dölja kommentaren vilket du kan göra på Facebook, då syns den fortfarande för personen som skrivit den samt dennes vänner.

Exempel på inlägg som ska tas bort omedelbart, samt bevaras:

  • Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar
  • Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier
  • Olovlig våldsskildring eller pornografi
  • Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet
  • Olovligt bruk och publicering av upphovsrättsligt material
  • Svordomar eller obscena ord

Exempel på inlägg som ska tas bort men som ej behöver bevaras:

  • Kommersiella budskap eller reklam
  • Spam

Lämna ett svar